Press "Enter" to skip to content

Czy dania gotowe muszą być niezdrowe?

Od lat pokutuje przekonanie, że gotowe dania z mrożonki są niezdrowe i powinno się ich unikać jak ognia. Jednak warto zauważyć, że dzisiejsze produkty znacznie różnią się od tych, które można było znaleźć na sklepowych półkach jeszcze kilka lat temu. Czy warto zatem dalej wierzyć w stare przekonania? Czy może warto spróbować czegoś nowego?

Produkty mrożone alternatywą dla świeżych warzyw

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna opierać się na warzywach i owocach, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Co więcej, stanowią źródło niezwykle istotnego dla zapewnienia prawidłowej pracy jelit błonnika. O ile wiosną i latem zapewnienie odpowiedniej podaży produktów świeżych nie stanowi problemu, tak jesienią i zimą ich dostępność istotnie się zmniejsza. Wówczas można wybierać między sprowadzanymi z krajów egzotycznych, pełnymi konserwantów warzywami i owocami dostępnymi na sklepowych półkach lub sięgnąć po mrożonki.

Warzywa i owoce poddane procesowi mrożenia tracą część witamin i minerałów, jednak w dalszym ciągu są zdrowe. Nie mając dostępu do świeżych produktów ze sprawdzonego źródła, warto sięgnąć właśnie po nie. Odpowiednio przechowywane na długo nadają się do spożycia, zapewniając różnorodność posiłków nawet w okresie ich naturalnej wegetacji.

Obecnie oprócz popularnych mieszanek warzywnych dostępne są również mrożone dania gotowe. Wybierając te właściwe, można w prosty sposób przygotować obiad, bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. Jednak warto wiedzieć, że nie wszystkie gotowe posiłki są zdrowe.

Na co zwracać uwagę sięgając po dania gotowe?

Przede wszystkim zawsze należy czytać skład. Im jest on krótszy, tym lepiej. W przypadku mrożonki warzywnej czy owocowej w składzie powinny się znaleźć wyłącznie kompozycje warzyw lub owoców, w zmiennych proporcjach. Wystrzegaj się mrożonek, które w swoim składzie mają sól czy cukier. Decydując się na zakup pełnego dania, wybieraj tylko te, w których nie zastosowano sztucznych polepszaczy smaku i konserwantów.

Wybierając dania gotowe, należy również zwrócić uwagę na to, czy spełniono standardy łańcucha dostaw. Produkty mrożone po rozmrożeniu nie powinny być ponownie zamrażane. Aby mieć pewność, że Twój produkt przez cały czas był przechowywany w odpowiednio niskiej temperaturze, sprawdź, czy wewnątrz opakowania nie powstała zbita bryła. Wybieraj tylko te mrożonki, które swobodnie przesuwają się wewnątrz opakowania, a będziesz miał pewność, że są one zdrowe.

Zdrowa kuchnia na szybko – to możliwe!

Zdecydowaną zaletą gotowych dań jest możliwość przygotowania posiłku dla całej rodziny w mniej niż pół godziny. W chwili gdy każdy narzeka na brak czasu, warto wiedzieć, że dobierając odpowiednie produkty, taka szybka kolacja może być również zdrowa. Na sklepowych półkach dalej możemy spotkać różnego rodzaju dania instant, którym daleko do zdrowej kuchni. Jeśli jednak wiesz gdzie szukać gotowych, zdrowych dań, wówczas możesz oszczędzić kilka godzin w kuchni, a przy tym rozkoszować się pysznym daniem. Kupując dania gotowe spełniające ww. kryteria, będziesz miał pewność, że otrzymujesz zdrowy posiłek.