Press "Enter" to skip to content

Dynia w wypiekach, czyli kilka słów o jesiennych deserach

Jesień jest bardzo wdzięczną porą roku, jeżeli chodzi o owoce i warzywa, z których można robić wyjątkowe desery. Prym wśród nich wiedzie przede wszystkim dynia uważana za warzywo, a dzięki słodkiemu miąższowi botanicznie można ją określić jako owoc.

Dynia jest charakterystycznym warzywem, które jeszcze do niedawna przez wielu traktowane było jedynie jako element dekoracyjny na halloweenowe przyjęcia. Na szczęście część osób już dawno się na niej poznała. Dostępnych jest tysiące cudownych sposobów, jak wykorzystać ją na słodko oraz słono. Dziś skupimy się przede wszystkim na jesiennych deserach, w których będzie królowała.

Dyniowe trufle energetyczne

Aby przygotować trufle z dyni, potrzebujesz:

  • 1 szklanka musu dyniowego,
  • 1/2 szklanki masła orzechowego, np. z migdałów,
  • 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków z komosy ryżowej,
  • cynamon,
  • sól.

Podane składniki należy zmiksować na gładką masę, a następnie doprawić do smaku. Konieczne jest jej schłodzenie w lodówce przez ok. 30 minut. Stężała konsystencja umożliwi bezproblemowe formowanie kulek, które należy ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Kulki ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na kilka godzin.

Możesz podać je nabite na wykałaczki, jako wyjątkowo efektowny przysmak.

Ciasto dyniowe

Ciasta domowe z dynią są uwielbiane za delikatność i wyjątkowy smak. Można zajadać się nimi, poprawiając sobie humor w pochmurne, deszczowe dni. Idealnie sprawdzą się na każdą okazję, a przygotujesz je bardzo szybko.

Do przygotowania ciasta dyniowego potrzebujesz:

  • 500 g miąższu dyni,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 16 g cukry wanilinowego,
  • 125 ml oleju,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynków.

Ubij jajka wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej mąkę, olej, cukier waniliowy, cynamon i sodę. Całość zmiksuj przez ok. 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodaj starty, odsączony miąższ z dyni oraz drobne pokrojone orzechy włoskie i namoczone rodzynki. Całość wymieszaj drewnianą łyżką.

Ciasto należy przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia o średnicy 23 cm. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.

Dyniowe pieguski

Twoja domowa cukiernia musi oferować zróżnicowane wypieki. Nie tylko ciasta domowe, ale także ciasteczka. Przyszedł czas na dyniowe pieguski. Wykonasz je mając do dyspozycji:

  • 1 szklanka musu dyniowego,
  • 2 szklanki płatków owsianych lub mąki bezglutenowej,
  • stewię lub syrop klonowy,
  • cynamon,
  • ulubione dodatki: groszki czekoladowe, żurawinę, orzechy.

W misce należy wymieszać wszystkie powyższe składniki (oprócz dodatków), aż do ich całkowitego połączenia. Następnie dodajemy ulubione kawałki czekolady, żurawinę lub orzechy, całość mieszkamy delikatnie łyżką. Powstała masa pozwoli na przygotowanie ciasteczek, które należy formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieguski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.