Press "Enter" to skip to content

Kuchnia regionalna Mazowsza – przykładowe dania i gdzie ich spróbować?

Mazowsze to bez wątpienia kulinarne centrum naszego kraju. Żaden inny region nie łączy w sobie tylu smaków, nierzadko wplatając zagraniczne aromaty. Dania z tego regionu znakomicie wpisują się w kanony kuchni staropolskiej. Kuchnia regionalna Mazowsza nie należy do najlżejszych, jednak podróżując po Polsce nie sposób nie skosztować specjałów tej ziemi. Co zatem warto zjeść?

Cechy kuchni regionalnej Mazowsza – czym wyróżnia się spośród innych smaków?

Powiedzieć, że kuchnia tego regionu jest zróżnicowana, to jak nie powiedzieć nic. Jest to skrzyżowanie warszawskiej kuchni z salonów z tradycyjną kuchnią kurpiowską. Zagłębiając się w historię kulinariów tych okolic odkryć można fantastycznie dania kuchni jarskiej oraz wyborne mięsiwa. Potrawy bazują na tym, co urodzi ziemia, woda oraz las. Podstawę kuchni regionalnej Mazowsza stanowią bowiem grzyby, ryby z okolicznych jezior, dziczyzna oraz ptactwo. Dania bywają dość tłuste, mogą być ciężkostrawne, jednak zawsze wyraziste i sycące. Aby poznać i zrozumieć różnorodność regionu koniecznie trzeba zacząć od spróbowania jego serca, czyli kuchni. “Młyn Gąsiorowo” zaprasza Gości do skosztowania lokalnych specjałów.

Treściwe i aromatyczne zupy kuchni regionalnej Mazowsza

Kuchnia mazowiecka to bogactwo aromatycznych zup. Do tych najbardziej znanych należą:

  • Rosół – esencjonalny, o bardzo wyrazistym i głębokim smaku. Gotowany na mięsie drobiowym z dodatkiem wołowiny. Dla podkreślenia aromatu koniecznie z lubczykiem i mnóstwem warzyw.
  • Żur – prawdziwy, gęsty żur gotowany jest na wywarze z mięsa i kości. Obowiązkowo z białą kiełbasą. Zupę zabiela się śmietaną kwaśną i słodką.
  • Czernina – zwana inaczej czarną polewką. Specyficzna zupa powstająca na bazie rosołu i krwi kaczki lub gęsi. To danie dla smakoszy, które w przeszłości podawano kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny.
  • Flaki po warszawsku – to potrawa, która gościła w wielu polskich domach. W oryginalnym przepisie flaki gotuje się na wywarze wołowym i podaje z pulpetami. Kluczowe jest zastosowanie odpowiednich przypraw, nadających wyrazistego aromatu i pikanterii.

Kuchnia regionalna Mazowsza pieczystym stoi!

Bazą kuchni regionu mazowieckiego są mięsa. Faszerowana kaczka oraz gęś, ale też bażant, przepiórka czy kuropatwa to potrawy, którym nie sposób się oprzeć. Warto skosztować dań z dziczyzny. Z najlepszych szynek i karkówek przygotowuje się wyśmienite pieczenie. Wielbiciele wieprzowiny mogą zasmakować w pieczonej w piwie golonce lub żeberkach. Aby ich spróbować wystarczy zdecydować się na “Gąsiorowskie Korytko”.

Poszukując oryginalnych smaków warto wybierać sprawdzone miejsca serwujące potrawy przygotowane ze składników od lokalnych dostawców. “Młyn Gąsiorowo” zaprasza Gości na ucztę w stylu staropolskim.