Press "Enter" to skip to content

Surowa czekolada – co to takiego?

Do czołówki najpopularniejszych słodyczy z pewnością można zaliczyć czekoladę. Istnieje wiele rodzajów i smaków czekolady, a ich gama stale się rozszerza o coraz to nowsze i ciekawsze. Niestety klasyczna czekolada jest niezwykle kaloryczna i nie powinna stanowić podstawy diety. Niektórzy nie potrafią oprzeć się czekoladzie, co może nieść za sobą konsekwencje w postaci zwiększenia wagi. Świetną alternatywą może okazać się surowa czekolada, która znacznie różni się klasycznej znanej wszystkim odmiany. Warto wiedzieć skąd pochodzi, jakie właściwości za sobą niesie oraz w czym jest lepsza od tradycyjnej czekolady.

Różnice między klasyczną a surową czekoladą

Początkowe etapy produkcji czekolady klasycznej i surowej praktycznie nie różnią się między sobą. Za stworzenie czekolady odpowiadają trzy gatunki ziaren kakaowca, które początkowo są zrywane, by wydobyć z nich miąższ. Następnie zostaje on ułożony i przykryty liściem bananowca, pod którym zachodzi proces fermentacji. Za aromat i kolor odpowiada rozpad cukrów, który zachodzi po około tygodniu. Ziarna bardzo łatwo atakuje pleśń, więc trzeba pozbyć się z nich wody poprzez proces suszenia. Prażenie ziarna zachodzi w wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 400°C. Surowa czekolada w przeciwieństwie do klasycznej nie jest prażona. Kolejno następuje proces mielenia. Taka mieszanka stanowi półpłynną masę, którą należy rozdzielić na kakao i masło kakaowe. Następnie dokonuje się wymieszania składników klasycznej czekolady, czyli procesu konszowania. W przypadku surowej czekolady wykonywane jest ono w niższej temperaturze. Największa różnica między tymi dwoma rodzajami czekolady mieści się w ilości składników. Surowa ma ich znacznie mniej, bo zaledwie kilka podstawowych, w przeciwieństwie do klasycznej, która ma w sobie między innymi mleko, cukier czy też aromaty. Surowa czekolada staje się zatem świetną alternatywą dla wegan.

Zaskakujące właściwości surowej czekolady

Surowa czekolada charakteryzuje się niewielkim przetworzeniem ziaren kakaowca. Z tego względu zawiera wiele zbawiennych właściwości. Flawanole obecne w surowej czekoladzie przyczyniają się do otwarcia naczyń krwionośnych. Czekolada działa także korzystnie na ciśnienie, skutecznie obniżając je. Niższa temperatura, jakiej towarzyszy proces wytwarzania surowej czekolady, przyczynia się do większej ilości antyoksydantów. Są one bardzo istotne, ponieważ przyczyniają się do zahamowania procesu starzenia. Dodatek mleka hamuje przyswajanie polifenoli. Teobromina działa za to antyastmatycznie. Najważniejszy jednak jest magnez i ogromne ilości fosforu, który wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie. Warto również podkreślić, że surowa czekolada jest mniej przetworzona i posiada dzięki temu wiele związków chemicznych wpływających na wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia wpływającego pozytywnie na nastrój i samopoczucie.

Surowa czekolada to idealna propozycja dla alergików, wegetarian, wegan, a także osób cierpiących na celiaklię – produkt nie zawiera bowiem glutenu. Posiada za to certyfikat i oznaczenie zielonego listka. W procesie jej tworzenia nie biorą udziału ani jajka, ani produkty glutenowe, ani mleko. Jest zatem idealna dla wszystkich osób trzymających się diety.

źródło: octochocolate.pl – prezenty z czekolady