Press "Enter" to skip to content

Wiosna w Tatrach – co warto zobaczyć?

Dla miłośników narciarstwa, sezon ściśle powiązany jest z zimą i to właśnie tą porę roku wybierają na spędzenie urlopu w Tatrach. Wiele osób udaje się do górskiej stolicy Polski także latem, podczas wakacji. Wynika to z faktu chęci zorganizowania wypoczynku dzieciom, a wyższe temperatury i brak śniegu na szczytach zachęca do aktywności. Jednak to wiosna w Tatrach jest najpiękniejszą porą roku. Budząca się do życia przyroda, zapach górskich potoków, a przede wszystkim brak natłoku turystów sprawia, że to właśnie wiosną najlepiej wybrać się w Tatry.

Wyjątkowa wiosna w polskich górach

Wiosna zachwyca kolorami kwitnących kwiatów, krzewów i drzew. W górach ten widok jest jeszcze bardziej niesamowity, gdyż obcowanie z przyrodą możliwe jest tu na każdym kroku. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do spaceru Doliną Chochołowską. Jej trasa jest wyjątkowo przyjemna, gdyż praktycznie cały odcinek nie posiada istotnych nachyleń, a kamienisto – szutrowa nawierzchnia pozwala na pokonanie jej zarówno rowerem, jak i wózkiem dziecięcym. Dodatkowo skorzystać możemy z opcji przejażdżki bryczką bezpośrednio do Doliny Chochołowskiej. Czemu właściwie tam? Bowiem każdej wiosny, kiedy tylko śnieg zaczyna się topić, pokrywa się ona tysiącami fioletowych krokusów. Ten kwietny dywan w połączeniu z ośnieżonymi jeszcze górskimi szczytami i szumem wody górskich potoków płynących po kaskadowym korycie sprawiają, że człowiek nie tylko rozkoszuje się widokiem, ale też prawdziwie odpoczywa. Taki widok możliwy jest do zobaczenia tylko wiosną.

Kolejną atrakcją, dla której warto wybrać się w Tatry wiosną, jest sezonowy wypas owiec. Stada owiec przy popularnych trasach spacerowych jak Dolina Chochołowska, Rusinowa Polana, Kalatówki czy Kuźnice zobaczyć można już od końca kwietnia. Redyk wiosenny, który powiązany jest ściśle z obrzędami mu towarzyszącymi, przypada na 23 kwietnia. Wydarzenie to możliwe jest do zobaczenia tylko w Tatrach, więc tym bardziej warto wziąć w nim udział.

Wiosenne menu w Tatrzańskich restauracjach

Wiosną w Tatrach warto nie tylko spacerować po szlakach, ale także skosztować miejscowej kuchni. W odróżnieniu od okresów zimowych i letnich to właśnie wiosną możemy w spokoju usiąść i zjeść najbardziej wyśmienite regionalne potrawy. Na szczególną uwagę zasługuje restauracja widokowa na Krupówkach – Góralski Browar – na dachu którego zlokalizowane są stoliki z wyjątkowym widokiem na pasmo polskich Tatr. Zjemy tu nie tylko doskonały obiad czy spędzimy wieczór przy góralskiej muzyce i autorskim, kraftowym piwie, ale także pożywimy się przed wyjściem w góry. Najlepsze śniadania w Zakopanem to te serwowane w Góralskim Browarze. Miejsce to zlokalizowane jest w samym sercu Zakopanego, wśród innych restauracji na Krupówkach. Góralski Browar wyróżnia się jednak na tle konkurencji i oferuje zarówno tradycyjne góralskie dania, jak i wariacje europejskich potraw wzbogacone o elementy kuchni regionalnej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować.